С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ ЗАВЪРШИ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ“ 2017

 

 

Международният фестивал „Кръстопът на музите“ 2017 се проведе за тринадесета поредна година в края на месец октомври 2017 г. Организатори са НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ – гр. София и Арт компания „Нови звезди“.

Фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата и на Кмета на Столична община – Йоданка Фандъкова. Съдейства и Столична община – район „Красна поляна“. Той се подкрепя от Съюз на народните читалища, Съюз на българските писатели, Съюз на българските композитори, Българско национално радио.

Във Фестивала участваха 460 деца и младежи от 4 държави – Русия, Македония, Италия и България. Те се състезаваха в направления „Вокал“ и „Танци“. Третото направление във фестивала – „Лирика“, се провежда отделно.

Дните на фестивала преминаха с атрактивна и запомняща се конкурсна програма и галаконцерт. И в двете направления участваха солови изпълнители, дуети и групи, разпределени във възрастови групи.

В направление „Вокал“ участниците изпълняваха по две песни, като първата беше задължително на български език, а втората по избор. Конкурсните изпълнения се проведоха в два поредни дни в красивите зали на хотел „Метрополитан“ и на театър „Сълза и смях“. Международното жури беше в състав: направление вокал  Етиен Леви, Мими Иванова, Развигор Попов, Микеле Пома – Италия, Татяна Шнипа – Беларус, Дария Пескова – Русия, Филип Стевановски – Македония и др.  

    Участниците се представиха достойно и затрудниха журито в класирането и определянето на наградите. Освен направлението за поп пеене се проведе отделна конкурсна програма за участниците с народно пеене. Председател на журито за народно пеене беше доц.Георги Петков - композитор, диригент, преподавател по народно пеене в Нов Български университет.

В направление „Танци“ участваха над 200 деца и младежи, които се състезаваха в различни номинации – съвременни танци, модерен балет, класически балет, характерни танци и др. Журито беше в състав:  Маша Илиева – председател на журито  в направление „Танци“, а членове на журито бяха също Петър Батолийски – хореограф; Василена Шопова – петкратен световен шампион; Виктор Алеков – носител на многобройни български и международни награди, четирикратен световен шампион.

В конкурса заседаваше и специално Джуниър жури, съставено от предишни победители. В направление „Вокал“ това бяха Елизабет Захариева – носител на Гран при в Младша категория и Елия Тодорова – Гран при в Старша категория през миналата година. В направление „Танци“ Джуниър жури беше Виктория Илиева – носител на Гран При в направление „Танци“ – „Кръстопът на музите“ 2016.

Всички деца и колективи получиха специална грамота за своето достойно представяне, а също така и подаръци от организаторите на конкурса. 

След края на конкурсната програма се проведе пресконференция с членовете на международното жури. Организаторите представиха всеки директор, както и фестивалите, които те ръководят. Публиката имаше възможността да научи повече и да зададе своите въпроси.

Проведе се също така и конкурс за избор на „Принц и Принцеса на Фестивала“. В него участваха 40 деца и дефилираха в 2 тура – със спортно-елегантни брандирани тоалети и с официални рокли и костюми. Децата бяха отличени с различни награди и титли, а победители в конкурса и носители на титлата „Гран При“ станаха две двойки: Натали Захариева и Даниел Кунов от България, както и Марина Бадева от България и Михаил Ногинский от Русия.

В програмата беше включена и среща на чуждестранните делегации  с Кмета на Столична Община – район „Красна Поляна“ – г-н Иван Чакъров.  Кметът посрещна участниците в кабинета си в Общината, разказа им за нашата столица, поднесе им подаръци. Делегациите също се бяха подготвили и разказаха за своите родни страни, като поднесоха типични сувенири от тях.

Празничният неделен ден започна с Парад на звездите с участието на всички участници в центъра на София. Парадът тръгна от бул. „Витоша“ – пресечката с улица „Солунска“. Той беше воден от Училищен духов оркестър - Брегово. Началото на Парада беше водено от специален банер с името на Фестивала „Кръстопът на музите“. След него вървяха знамената и табелите на съорганизаторите – НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ и Арт компания „Нови звезди“. След това бяха подредени международните делегации със своите знамена, а зад тях – всички участници, групи и колективи във Фестивала с табели и знамена на градовете и школите си.

Парадът се придвижи тържествено до Националния Дворец на Културата към крайната си точка – зала 11 на Националния дворец на културата /кино „Люмиер“/. Там се проведе Гала Концерт и награждаване на Фестивала. Събитието беше открито от директора на Фестивала „Кръстопът на музите“ Томи Йовчев и ръководителите на Арт компания „Нови звезди“ – Георгина Георгиева и Петя Данданова. Партньор на Фестивала за втора поредна година е Столична Община – Район Красна Поляна. Лично кметът Иван Чакъров беше гост на Гала концертът.  

Така започна емоционалното награждаване на Фестивала. Първо бяха наградени членовете на Международното жури, които получиха грамоти за своята отлична работа и подаръци от партньорите на Фестивала. След това бяха обявени наградите на Съюза на Народните читалища в България и на съорганизаторите от Арт компания „Нови звезди“. Бяха раздадени и специални покани за международни фестивали – „Съзвездие от таланти“ в Кишинев, Молдова; „Riga Symphony в Рига, Латвия; и Световния шампионат по изпълнителски изкуства WCOPA в Холивуд, САЩ, на който Арт компания „Нови звезди“ е ексклузивен представител за България.

В гала концерта участваха изпълненията, отличени като най-атрактивни от журито. Децата пяха, танцуваха и получаваха своите награди, грамоти, медали, купи и аплодисментите на публиката.  За наградния фонд съдействие оказа Столична Община – Район Красна Поляна.

Победители във възрастовите групи станаха:

-  В направление „Танци“ – награда за цялостно представяне от името на организаторите  за Милка Георгиева от Пловдив;

-   Софья Полозова - Русия / на снимката отсъства, защото отпътуваха рано за Москва /

-          Денис Боняку - Италия - Трета група

-          Жаклин Таракчи - България – Трета група

-          Виктория Манева - България – Четвърта група

-          Виктория Главчева - България – Четвърта група

-          Давид Миладинов - Македония – Пета група

Журито присъди награди „Гран При“ във Фестивала и те бяха спечелени от:

-          Илария Гравина – Италия – Гран при на фестивала

-          Гая Англани – Италия – Гран при на фестивала

Гала Концертът завърши с общо изпълнение на всички участници на сцената на Фестивала в Националния дворец на културата. Те изпяха заедно песента Show must go on. Така емоционално и красиво завърши тринадесетото издание на Фестивала.

Организаторите благодарят на участниците, родителите и партньорите на конкурса. Пожелаваме успех на всички деца, които спечелиха правото и отговорността да представят България на международните фестивали в Молдова, Латвия и САЩ.

Очакваме Ви догодина на 14тото издание на Фестивала „Кръстопът на музите“!

 

 

 

МАРГАРИТА ХРАНОВА БЕ КОРОНЯСАНА ЗА
КРАЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ПОП МУЗИКА

 

Международният фестивал „Кръстопът на музите“ 2016 се проведе за дванадесета поредна година в края на месец октомври 2016 г. Организатори са НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ – гр. София и Арт компания „Нови звезди“, а създател и директор на фестивала – Томи Йовчев.

Във Фестивала участваха 540 деца и младежи от 6 държави – Латвия, Македония, Грузия, Украйна, Израел и България. Те се състезаваха в направления „Вокал“ и „Танци“. Третото направление във фестивала – „Лирика“, се провежда отделно.

Дните на фестивала преминаха с атрактивна и запомняща се конкурсна програма и галаконцерт. И в двете направления участваха солови изпълнители, дуети и групи, разпределени във възрастови групи.

В направление „Вокал“ участниците изпълняваха по две песни, като първата беше задължително на български език, а втората по избор. Конкурсните изпълнения се проведоха в два поредни дни, а домакин беше столичния Парк Хотел Москва. Международното жури беше в състав Маргарита Хранова – председател в направление вокал; Елена Швилпе – Латвия – композитор и директор на фестивала „Рига Симфони“; Татяна Апанасенко - Украйна, Директор на фестивала "Европа молодая"; Весела Сели Райчинов -  Израел, продуцент, директор на фестивала „Кесем“; Николос Титирашвили -  Грузия ,композитор, директор на вокално – музикална компания „Имеди“; Борислав Мирчев – композитор, текстописец, певец.  Участниците се представиха достойно и затрудниха журито в класирането и определянето на наградите. Освен направлението за поп пеене се проведе отделна конкурсна програма за участниците с народно пеене. Председател на журито за народно пеене беше Георги Петков - композитор, диригент, преподавател по народно пеене в Нов Български университет.

В направление „Танци“ участваха над 350 деца и младежи, които се състезаваха в различни номинации – съвременни танци, модерен балет, класически балет, характерни танци и др. Конкурсната програма се проведе в Дом на културата „Средец“ – гр. София. Журито беше в състав:  Кремена Атанасова – председател на Българска федерация по спортни танцови дисциплини, председател на журито в направление „Танци“, а членове на журито бяха също Петър Батолийски – хореограф; Чавдар Гергов – актьор, председател на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“; Димитър Василев – специалист по културата и международните въпроси.

В конкурса заседаваше и специално Джуниър жури, съставено от предишни победители. В направление „Вокал“ това бяха Даниела Пирянкова – носител на наградата Гран При в направление „Вокал“ – „Кръстопът на музите“ 2015; Етиенита Райчинов – специален гост от Израел – певица. В направление „Танци“ членове на Джуниър жури бяха Василена Шопова – носител на Гран При в направление „Танци“ – „Кръстопът на музите“ 2014, петкратен световен шампион; Виктор Алеков – носител на многобройни български и международни награди, четирикратен световен шампион.

Всички деца и колективи получиха специална грамота за своето достойно представяне, а също така и подаръци от партньорите на конкурса – козметични продукти от фирма „Рефан“, зрънчо „Зайо Байо“ от фирма „Сани Конс“, солети „Хрус Хрус“ от фирма „Млин 97“,  списание „Бърборино“ от Издателска къща „Фют“, списание „Кенгуру“. Организаторите благодарят и на ресторант 6060, които бяха домакини на специална Вечер на международните директори.

След края на конкурсната програма се проведе пресконференция с членовете на международното жури. Организаторите представиха всеки директор, както и фестивалите, които те ръководят. Публиката имаше възможността да научи повече и да зададе своите въпроси.

Проведе се също така и конкурс за избор на „Принц и Принцеса на Фестивала“. В него участваха 40 деца и дефилираха в 2 тура – със спортно-елегантни брандирани тоалети и с официални рокли и костюми. Децата бяха отличени с различни награди и титли, а победители в конкурса и носители на титлата „Гран При“ станаха: „Принцеса на Фестивала“ Гран При – Елизабет Амитис Абдулджалил /България/, „Принц на Фестивала“ Гран При – Рафаел Бахар /Израел/ и Алек Роберт /Македония/.

В програмата беше включена и среща на международните ръководители и участници с Кмета на Столична Община – район Красна Поляна – г-н Иван Чакъров. Срещата се проведе в Американския център към Столична Библиотека. Кметът посрещна участниците, разказа им за нашата столица, поднесе им подаръци. Делегациите също се бяха подготвили и разказаха за своите родни страни, като поднесоха типични сувенири от тях.

Празничният неделен ден започна с Парад на звездите с участието на всички участници в центъра на София. Парадът тръгна от бул. „Витоша“ – пресечката с улица „Солунска“. Той беше воден от балерините на Балет „Ера“ – Пловдив. Началото на Парада беше водено от специален банер с името на Фестивала „Кръстопът на музите“. След него вървяха знамената и табелите на съорганизаторите – НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ и Арт компания „Нови звезди“. След това бяха подредени шестте международни делегации със своите знамена, а зад тях – всички участници, групи и колективи във Фестивала с табели и знамена на градовете и школите си. Парадът се придвижи тържествено до Националния Дворец на Културата. Там децата пуснаха 100 балона в небето в знак на мир и дружба. Беше показан и специален флешмоб, който беше записан за предаване на руската национална телевизия.

Парадът на Звездите достигна и крайната си точка – зала 11 на Националния дворец на културата /кино „Люмиер“/. Там се проведе Гала Концерт и награждаване на Фестивала. Събитието беше открито от директора на Фестивала „Кръстопът на музите“ Томи Йовчев и ръководителите на Арт компания „Нови звезди“ – Георгина Георгиева и Петя Данданова. Партньор на Фестивала за втора поредна година е Столична Община – Район Красна Поляна. Лично кметът Иван Чакъров беше гост на Гала концертът. Той  връчи традиционната вече награда за специален принос към развитието на българската култура и поп музика на неповторимата Маргарита Хранова – председател на журито в направление „Вокал“.  Тя беше изненада и трогната от признанието. След като получи своята грамота и специална статуетка за наградата, ръководителите на Арт компания „Нови звезди“ обявиха още една изненада. В личен разговор с Маргарита Хранова те разбрали, че тя е получавала най-различни награди в своя творчески път – различни места, победи, гран при, и най-вече любовта на публиката. Но никога не е получавала корона. Затова ръководителите на „Нови звезди“ изненадаха цялата зала и най-вече лично Маргарита Хранова, когато  поставиха на главата й прекрасна корона и я обявиха за кралица на българската поп музика.

Така започна емоционалното награждаване на Фестивала. Първо бяха наградени членовете на Международното жури, които получиха грамоти за своята отлична работа и подаръци от партньорите на Фестивала. След това бяха обявени наградите на Съюза на Народните читалища в България и на съорганизаторите от Арт компания „Нови звезди“. Специални покани за своите фестивали обявиха и международните директори – Елена Швилпе за конкурса „Рига Симфони“ в Латвия, Татяна Апанасенко за конкурса „Европа Молодая“ в Украйна, Весела Сели Райчинова за конкурса „Кесем“ в Израел.

В гала концерта участваха изпълненията, отличени като най-атрактивни от журито. Децата пяха, танцуваха и получаваха своите награди, грамоти, медали, купи и аплодисментите на публиката. За наградния фонд съдействие оказа Столична Община – Район Красна Поляна. Най-големите награди във Фестивала бяха безплатен професионален студиен запис, предоставен от „София Сешън Студио“, както и авторска песен от композитора Борислав Мирчев.

Журито присъди награди „Гран При“ във Фестивала и те бяха спечелени от:

-          Виктория Илиева – Пловдив – Гран При в направление „Танци“; 

-          Елизабет Захариева – Плевен – Гран При в направление „Вокал“ /възрастова категория 9-11 г/;

-          Елия Тодорова – Пловдив – Гран При в направление „Вокал“ /възрастова категория 12-14 г/;

-          Нино Муджиришвили – Грузия – Гран При в направление „Вокал“ за 2016 г.

Гала Концертът завърши с общо изпълнение на всички участници на сцената на Фестивала в Националния дворец на културата. Те изпяха заедно с Маргарита Хранова мотото на тазгодишния Фестивал – песента „Оставаме“. Така емоционално и красиво завърши дванадесетото издание на Фестивала.

Организаторите благодарят на участниците, родителите и партньорите на конкурса. Пожелаваме успех на всички деца, които спечелиха правото и отговорността да представят България на международните фестивали в Латвия, Украйна и Израел.

Очакваме Ви догодина на 13тото издание на Фестивала „Кръстопът на музите“!

                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ“ 2014 

 

 

Фестивалът „Кръстопът на музите“ се провежда за десета поредна година и възниква по идея на Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий“ 1924. Той е създаден в чест на Деня на София и в годините е подкрепян от всички столични и национални културни институции.

Тази година фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община район Красна поляна, Съюз на народните читалища в България и Съюз на българските писатели.

Организатори са Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий 1924 и Арт компания „Нови звезди“.

В началото фестивалът се провежда като ежегоден национален фестивал за градски фолклор. В последствие всяка година се разширява и обогатява. Тази година той придоби съвсем нов облик – запазихме традицията за градския фолклор и лириката и добавихме младежко направление за музика и вокал и танцово изкуство със състезателен характер.

Девизът на фестивала е - Съхрани традициите, стани звезда !

Гала концертът и награждаването се състоя в НДК зала номер 11. Преди това участниците преминаха по бул. "Витоша" в Парад на звездите водени от детския ансамбъл за народна музика от 144 СОУ - София. Те и откриха събитието.

Тук в тържествена обстановка беше връчена специална награда на Роси Кирилова - обичана и уважавана българска певица за цялостен принос към българската поп музика. Тя бе връчена от кмета на община "Красна поляна". Награди получиха и участниците в Международния фестивал "Кръстопът на музите". Всички победители в направленията пяха и танцуваха на сцената на най-престижния културен център на България.

Гран при на фестивала получиха:

- Василена Шопова - направление Танци

- Юлияна мур - направление "Музика"

- Преслав Кунев - направление " Музика"

 

Шоуто завърши с торта за 10 годишнината на фестивала, фоейрверки и много усмивки...

 

Снимки: Гала концерт /Снимки - Кали Зари фото/

 

 

ОТ ДЕСЕТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА през 2014 г. до днес към НЧ “Св. Св. Кирил и Методий 1924“  като съорганизатор се присъедини Арт компания „Нови звезди“.

 

Фестивалът се ориентира към младежкото изкуство и придоби конкурсен характер. Състезателните направления са вокал, танци и лирика. Фестивалът се провежда ежегодно през месец октомври с подкрепата на:

-           Столична община – район „Красна поляна“ 

-           Съюз на народните читалища 

-           Съюз на българските писатели 

-           Съюз на българските композитори

-           Българско национално радио 

 

Стана традиция Фестивалът да завършва с празничен ПАРАД по централния столичен булевард Витоша“ и ГАЛА КОНЦЕРТ и Церемония по награждаването в Националния дворец на културата /НДК/.  

Носителят на Гран При в направление вокал печели безплатен звукозапис в “София Сешън Студио“.

 

 

ДЕВЕТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА – 2013г. 

Във Фестивала взеха участие певци, танцьори и Арт компания „Нови звезди“ с модни ревюта и изпълнители.

Обобщавайки данните от миналите фестивали до днес, можем да сме доволни от цифрите:

Участници – над 180 състава и индивидуални /над 1 500 души/ изпълнители от цялата страна, лауреати на фестивали в България и чужбина.

Присъствали жители и гости на София на всички сцени на фестивала – около 30 000 души.

ОСМО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА – 2011г. 

Програмата на фестивала „Кръстопът на музите” бе в основата на софийската седмица „Вяра, надежда и любов”, представяйки всеки ден пред Националния дворец на културата свои изпълнители от СНЧ, лауреати от различни фестивали в страната и чужбина, както и конкурсните вечери „София пее” за нова българска популярна песен, както и международния конкурс за изпълнители, предавани по БНТ и БНР.

Организатори:Столичен Общински Съвет,Столична Община, Съюз н народните читалища, Фондация „Нов път”, Сдружение „Артто – София пее”

пред Националния Дворец на Културата и лятна сцена на НЧ „Св.Св.Кирил и Методий 1924”, от 13 до 18 септември 2011 година състави на Съюза на народните читалища, младежки състави – Арт център „Скринджендо” – вокална формация „Трикси” и солисти - р-л Емил Струндев, вокална формация „Щастливеца” и приятели – р-л Росица Йорданова,Балет „СИЛВИ” при читалище „Пенчо Славейков”-Лозенец, градски фолклор - концертно представяне на групи и индивидуални изпълнители лауреати на фестивали от страната и чужбина, Софийски музикален фестивал за нова българска поп и рок песен „София пее – 2011” – конкурсна вечер, Връчване наградите от Националния поетичен конкурс „Лирически кръстопът на музите-2011” Софийски музикален фестивал за нова българска поп и рок песен „София пее – 2011” – гала-концерт и награждаване на победителите/лауреатите

Фестивална сцена на любителското художествено творчество пред НДК концертно представяне на групи и индивидуални изпълнители, лауреати на фестивали от страната и чужбина

СОФИЯ ПЕЕ – стари градски песни, авторски песни в този стил, златни хитове българска поп музика, както и нови популярни песни, с автори като: ПАРЧЕНЦА ЛЮБОВ

музика, текст и аранжимент  Милен Македонски, изпълнител  Маргарита Хранова, ПРОСТО ЖЕНА - музика  Георги Анастасов, текст  Живко Колев, аранжимент  Дани Драганов, изпълнител  Илия Ангелов, ТИ СИ ДО МЕН - музика  Митко Гидишки, текст  Преслава Мръвкова, аранжимент  Митко Гидишки, изпълнител  Преслава Мръвкова, КУКЛА НА КОНЦИ - музика  и аранжимент  Светослав Лобошки , текст Иван Тенев и Александър Петров, изпълнител  Кристина Димитрова и Янис

Извън конкурса, по повод  70 годишнина на Борис Годжунов и за цялостното му творчество – специална награда на организаторите на конкурса „София пее - 2011”:

СОФИЯ СЕ СМЕЕ – хумор

концертно представяне на групи и индивидуални изпълнители - лауреати на фестивали от страната и чужбина, музикален поздрав от уникалната цигулка на кв. „Факултета” и на България – Сали и приятели, Георги Генов – с. Голям извор, Златина Тодорова – гр. Кърджали, ВГ „Щастливеца” и приятели – р-л Роси Йорданова, ВГ „Настроение” – гр. София, р-л Борис Пелих

Лятна сцена пред НДК - Фестивал „Кръстопът на музите” - Връчване на наградите на отличените участници в литературния конкурс „Лирически кръстопът на музите”,

СОФИЯ НА МОДА НЕ РОБУВА - Модно ревю на бельо отпреди 100 години  

ЖУРИ за нова българска популярна песен: Найден Андреев – композитор, Ана Мария Тонкова – муз. Директор БГ Радио, Матей Стоянов – поет, Анелия Ранкова – муз редактор БНТ, Маргарита Петкова – поет, Жени Монева – редактор прогр. „Хоризонт” – БНР, Здравко Петров – муз. редактор прогр. „Хр. Ботев” – БНР, Захари Чернев - композитор

Международни изяви „София пее”,

"Лирически кръстопът на музите”

Районната администрация, Отдел "Култура" на столичния район Красна поляна и ръководството на читалище "Св. св. Кирил и Методий" обявяват традиционния ежегоден Национален конкурс "Лирически кръстопът на музите". Стиховете се оценяват от жури под председателството на поета Евтим Евтимов.

След Ерато и Евтерпа, Талия и Трепсихора в рамките на фестивала представяме и  Мелпомена – музата на театъра. На „Кръстопътя на музите” се срещаме с още едно изкуство, обогатяващо палитрата.

Театър „Делфин” към АРТ Сдружение „Делфин” и читалище „Св. Св. Кирил и Методий -1924 г.” гр. София, е създаден през 2003 г., като през 2005 и 2006 г. е държавен театър със социална насоченост към Министерството на културата. Като такъв е имал турнета в цялата страна в старчески и социални домове и затворите.

Художествен ръководител: Николай Акимов. Театралната трупа е участвала във всички любителски национални фестивали и е получила следните награди: пет първи награди за женска роля, три първи награди за спектакъл, една специална награда за спектакъл, една първа награда за мъжка роля, три трети награди за женска роля, една трета награда за мъжка роля

Трупата  участва в театралния фест в гр. Димитров-град в Сърбия през 2011 г. с пиесата „Земетръс” от Илко Иларионов.

За следващия сезон се подготвят пиесите „На върха” на Никола Маринов.

 

СЕДМО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА – 2010 г.

За втора поредна година този мащабен форум на поп музиката се проведе при перфектната организация на конкурса от Столична община, читалище „Св.Св. Кирил и Методий 1924” в район Красна поляна, със съдействието на Сдружение „Артто – София пее”, под потронажа на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова. Този конкурс с решение на Столичен общински съвет е приет за ежегоден и заема достойно място в културния афиш на столицата. Международният конкурс за нова българска поп – рок песен и за изпълнители „София пее” е и атрактивно петно в палитрата от инициативи на Дирекция „Култура” на Столична община, посветени на Деня на София 17 септември.

2010 година се получава така, че Конкурсът „СОФИЯ ПЕЕ” за нова българска популярна песен е единствен от такъв мащаб. „БУРГАС И МОРЕТО” бе реализиран само като концертна изява на участвали през годините песни в този конкурс. За „ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ” можем само да си спомняме. Като организатори на конкурса „СОФИЯ ПЕЕ” наша основна цел е да дадем възможност на композитори, поети и текстописци, аранжори  и изпълнители да представят нови български песни в стил поп и рок.

Партньори: Българско национално радио, Българска национална телевизия, БГ Радио, DYNACORD за цялостното техническо обезпечаване - сцена, звук, светлина и ефекти. Фактът, че всички вие ни съдействате говори сам по себе си. По този начин съпричастни на Конкурса „СОФИЯ ПЕЕ” ще станат и милионите зрители и слушатели от цялата страна.

На сцената пред Народния театър се представят песни на доказани автори и млади, непознати творци и изпълнители на нови песни.

Участваха песни по музика на Евгени Платов, текстове на Иван Беловски, Живко Колев, Димитър Христов и др., аранжименти на Deep Zone Projeck изпълнители като: фамилия „Тоника” Ваня Костова и Боян Михайлов Кристина Димитрова Росица Кирилова и Благовест Аргиров, Марги Хранова

Жури с председател Найден Андреев и членове: Ценко Минкин – Мюзикаутор, Ана Мария Тонкова–БГ Радио, Тома Спространов – муз. редактор БНР, Любен Кънчев – гл.редактор БНТ и др. Бяха отличени:

Първа награда на конкурса за нова българска популярна песен „СОФИЯ ПЕЕ” –      2010 год. Несебърски къщи– муз.и аранжимент Евгени Платов, текст Иван Беловски изпълнява: фамилия „Тоника”, както и Океан от любов– муз. Асен Драгнев, текст Живко Колев, аранж. Иван Динев, Среща след години- муз. и текст Росица Кирилова, аранж. Пламен   Велинов, Градът – муз. Пламен Петков, текст Александър Петров, аранж. Асен Драгне

В международния конкурс наградени бяха:І-ва награда -Емил Копев – България,

ІІ-ра награда - Роберт Вукелик – Македония и ІІІ-та награда - Максим Левински - Израел

МЕЖДУНАРОДЕН  КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ от Израел, Норвегия, Беларус, Италия, Грузия, Македония, Хърватска, Румъния, Чили, Русия, Сърбия, България. Специална награда на Съюзът на народните читалища„МЛАД ТАЛАНТ” получиха Lene Kristin Berge и XZWER от Норвегия

На сцената пред Народния театър "Иван Вазов" се връчиха и наградите от традиционния Национален поетичен конкурс "Лирически кръстопът на музите - 2010" от Евтим Евтимов - председател на журито и членове Георги Драмбозов и Росица Дабова .

 

ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА – 2009 г. Поредната новост в шестото издание е Поетичният конкурс „Лирически кръстопът на музите” в рамките на Софийския международен фестивал. Посветен е на 130-годишнината от обявяването на София за столица на България. В конкурса участват поети от всички възрасти, членове или не на съществуващите у нас писателски съюзи. Произведенията се оценяват от компетентно жури – членове на СБП, в състав: поетът Георги Драмбозов - председател, и членове: поетесите Маргарита Петкова и Надя Попова.

Първа награда на конкурса за нова българска популярна песен „СОФИЯ ПЕЕ” –      2009 год. „МАГДАЛЕНА” –музика и аранжимент Светослав Лобошки, текст Боби Мирчев, изпълнена от Панайот Панайотов.

Утвърждаване на новите конкурси в рамките на фестивала.

 


ПЕТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА – 2008 г
. Всяко следващо издание на фестивала се променя и обогатява. Някои инициативи отпаднаха, други по-нови и атрактивни, се утвърдиха в програмата на фестивала. Столична община - Дирекция „Култура” и НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” през 2008 год.  организират провеждането на фестивала на 13 и 14 септември, на пл. „Бански”, под патронажа на Председателя на СОС – Андрей Иванов и кмета на гр. София – Бойко Борисов. Конкурсът  за нова българска авторска песен в популярния жанр „СОФИЯ ПЕЕ” цели популяризиране на нови песни в шлагерния стил. В конкурса могат да участват автори на музика, текст и аранжимент, български граждани, /над 18 години датата на провеждане/ без оглед на пол, народност и местоживеене.

Журито с председател академик Найден Андреев и членове: Стефан Димитров – композитор, Атанас Косев – композитор, Николай Петев – поет, Председател на Съюза на бълг. писатели и др. определиха за заключителния концерт – спектакъл на сцената на площад „Бански”, освен лауреатите от конкурса са любителско изкуство, както и етно-групи и изпълнители от страната, следните наградени песни и изпълнители:

І–ва награда и статуетка на Вежди Рашидов - „ПРЕД КАЛЕНДАРА” - музика: Кристиян Бояджиев и Михаил Йончев , текст: Александър Петров, аранжимент: Димитър Гетов,  изпълнява: Михаил Йончев

и „САМО ТИ” - музика: Валентин Пензов, текст: Валентин Пензов,  аранжимент: Максим Горанов, изпълнява: Алекса

ІІ-ра награда - журито класира също две песни:„ЖИВОТЪТ Е ЕДНА ЛЮБОВ” - музика: Джина Иванова, текст: Боби Мирчев,  аранжимент: Николай Вътов,  изпълнява: Джина Иванова и „БЕЗ ТЕРЕН” -  музика: Веселин Тодоров,  текст: Александър Петров, аранжимент: Веселин Тодоров, изпълнява: Борис Годжунов

ІІІ НАГРАДА – журито класира две песни

„КАРНАВАЛ” - музика, аранжимент и изпълнеие Жан Шейтанов, текст: Георги Пенков и „ОБИЧАМ ВСИЧКО В ТЕБ” - музика и текст:  Боби Мирчев, аранжимент: Юлиян Янев, изпълнява: Етиен Леви

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ на: „Ви Джи Еф Изосистеми” за песента „ЕДНО МОРЕ, ЕДИН ЖИВОТ”-музика,текст,аранжимент и изпълнение: Георги Станчев

за ДЕБЮТ НА ФЕСТИВАЛА:„ВСЯКА НОЩ, ВСЕКИ ДЕН” -  музика, текст, аранжимент: Петър Писарски,  изпълнява: Антония Маркова

и „ЗАБРАВЕНА НЕЖНОСТ” - музика, текст и аранжимент: Кирил Божков, изпълнява: дует „ДА” - Дани и Александра

ПЕСЕН НА ПУБЛИКАТА: „ХЕЙ, ХЕЙ ТИ” – музика аранжимент и : Пламен Велинов, текст и изпълнение : Росица Кирилова

за РОК ПЕСЕН НА ФЕСТИВАЛА: „ДИВА РЕКА” - музика и аранжимент: Румен Спасов, текст: Александър Петров,изпълнява: група „Карамел”

Чрез излъчванията на БНТ, БНР, БГРадио – медийни партньори на организаторите, фестивалът придоби популярност и интерес сред милиони зрители.

 


ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА
 през 2008 г. премина под патронажа на Председателя на СОС – г-н Андрей Иванов и кмета на София – г-н Бойко Борисов. Както всяка година, ние внесохме нов елемент във Фестивала. За първи път в София се състоя конкурс за българска авторска песен /в стил поп и рок/ в рамкте на  фестивала „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ”. Това даде възможност от една страна да се напишат, представят, конкурират и популяризират нови български песни. Това бе потвърдено първо от големият интерес, проявен от гилдията в жанра и второ от публиката, откликнала на конкурса. Някои от участниците: композиторите - Кристиян Бояджиев и Михаил Йончев, Валентин Пензов, Тончо Русев и Митко Щерев, поети и текстописци като Александър Петров, Георги Начев, Боби Мирчев, аранжьори като Димитър Гетов, Максим Горанов, и изпълнители като Борис Годжунов, Росица Кирилова, Етиен Леви и др. Организатори – Столичен Общински Съвет – Постоянна комисия за младежта и спорта, Столична община – Дирекция «Култура и образованиие» и читалище „Св.Св. Кирил и Методий” в район Красна поляна.Съорганизатори – Българско национално радио, БТВ,  СНЧ, СБП, СКБ, Музей „Стара София”,Политехнически музей, Модна агенция „ИНТЕРСАУНД” и други. Участници – 45 състава и индивидуални изпълнители/над 450 души/ изпълнители от цялата страна, лауреати на фестивали в България и чужбина, доказани творци и изпълнители, както и млади изпълнители в популярната и шлагерна музика.

Присъствали жители и гости на Красна поляна и София – над 10 000 души.Поздравления кам новия конкурс “СОФИЯ ПЕЕ” отправили: г-жа Галина Бежанска – Дирекция «Култура и образование», Председатели на творческите съюзи и други  държавни и обществени организации.

Отразяване на Софийският фестивал „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ” в електронните медии: БТВ, Българско национално радио и др. медии.

 


ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА СТОЛИЧНИЯ ФЕСТИВАЛ „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ”
 през 2007 г. премина под патронажа на Председателя на СОС г-н Владимир Кисьов и Кмета на София – г-н Бойко Борисов. С Решение № 802 от 2007 г. на сесия на СОС бе приет като ежегоден фестивал в културния афиш на столицата. За да бъде интересен, интригуващ, очакван в празничните инициативи за Дена на София, както и по-близо до софиянци и гости на столицата центърът на фестивала се позиционира в центъра на София – площад “Бански” - пред Централната баня.Организирахме ретро-парад по бул. “Витоша” на стари автомобили и файтони, както и на стария трамвай /осигурен и пуснат в движение от столична община/, предизвикал голям интерес и атракция. Във всички ретро превозни средства се возеха участниците във фестивала, облечени в костюми от миналия век. На модното ревю по време на гала-концерта бе представено за първи път модно бельо, актуално за времето 1900-1920 г.

Участие в третото издание на софийския фестивал “Кръстопът на музите”  взеха 23 състава и над 400 певци, инструменталисти, танцови трупи, авто-мото клубове, актьори и служители на киноцентъра  и др., които бяха аплодирани от над 8 000 зрители.

 

ВТОРИЯТ СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ” през 2006 г. потърси нови форми и разнообрази програмата. Ориентирахме и към други музи, и жанрове. Така започна и конкурсът Малка “Мис София” - етап от националния конкурс Малка „Мис България”, организиран от МА „INTERSOUD” на Ирина Папазова.

Участваха общо над 350 изпълнители от цялата страна. Те представиха своето любителско изкуство на няколко сцени – в читалището-организатор „Св.Св. Кирил и Методий“, в Красна поляна и на сцената на Южния парк в подкрепа на инициативата на Столична община „Аз и града“.През дните на фестивала концертните изяви бяха гледани от над 6 000 софиянци и гости на столицата.

 

ПЪРВИЯТ СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ” се проведе през месец септември 2005г. Партньори са Столичен Общински Съвет, Съюзът на Народните Читалища и читалище “Св.Св. Кирил и Методий”, Съюзът на Българските  Писатели, Съюзът на Българските Композитори  и Националният център за музика и танц при Министерство на Културата. Провеждането на ежегоден национален фестивал за градски фолклор “КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ” е идея на секретаря на читалището и Директор на фестивала Томи Йовчев. Фестивалът е създаден в чест на Деня на София, под патронажа на Председателя на СОС и Кмета на София.  Първоначално се провежда се в кино-театъра на читалището, лятната естрада в градинката на читалището и на сцената на Южния парк. Софийският фестивал “КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ” преминава при високо ниво на изпълнение и при голям интерес защото:

  • За първи път се представя градския фолклор /от 1900 г. до днес/ чрез различни жанрове на изкуството – музика, танц, слово, мода и т.н.;
  • Участници в конкурсните програми на жанровете са само лауреати от други фестивали в страната и чужбина;
  • Участват и представители на различни етнически групи от българското гражданство /Ибро Лолов, Арон Аронов, Хайгашот Агасян, Мюмюн Тахир и др./;
  • Журито е съставено от доказани специалисти – доц. Георг Краев - НБУ,  Борис Арнаудов – БНР, Стефан Илиев – МК, Димитър Христов – поет-бард и др.;
  • Интересни съпътстващи инициативи – с изложби гостуват Национален Политехнически музей, Музеят “Стара София”, ретро фото и др.;
  • На столична сцена се дава възможност за представяне на най-добрите изпълнители  от цялата страна на стари градски песни, на български шлагери, на хумористи и сатирици, на танцови школи и индивидуални изпълнители на стандартни и салонни танци и др. Можем  да видим модните тенденции от миналия век;
  • Фестивалът обогатява културния афиш на столицата и дава възможност на столичани и гости на града да се запознаят с близката история на градския фолклор и да прекарат приятно празничните дни;
  • Подпомага кандидатурана на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата.

 

В първото издание на феста участват – 65 състава и индивидуални /над 300 души/ изпълнители от цялaта страна,лауреати на фестивали в България и чужбина .

Присъствали жители и гости на Красна поляна и София над 3000 души

Уважили с внимание Първия Софийски фестивал КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ:г-жа Надежда Захариева – зам. Министър на културата, г-н Белчев – Председател на комисията по култура при Столичен общински съвет и др.

Феста бе отразен от Българска национална телевизия – сателитен канал, ТВ „Нова”, Телевизия „СКАТ”, Телевизия „Канал – 3”, Българско национално радио – Програма „Хоризонт” и др.

Журито с председател Професор, д-р – фолклорни изкуства при Департамент – Музика - Нов Български Университет и членове: Михаил Белчев – композитор, поет, Борис Арнаудов – режисьор в БНР – „ Хумор, сатира и забава”, Йордан Попов –Директор на ММФ “Море и спомени”- гр. Варна, Дамян Обрешков- журналист, писател, Томи Йовчев – Секретар на читалище „ Св.Св. Кирил и Методий” и артистичен директор на фестивала, реализиран различните категории: Стари градски песни, Естрада и Авторска песен.