МАРГАРИТА ХРАНОВА БЕ КОРОНЯСАНА ЗА
КРАЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ПОП МУЗИКА

 

Международният фестивал „Кръстопът на музите“ 2016 се проведе за дванадесета поредна година в края на месец октомври 2016 г. Организатори са НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ – гр. София и Арт компания „Нови звезди“, а създател и директор на фестивала – Томи Йовчев.

Във Фестивала участваха 540 деца и младежи от 6 държави – Латвия, Македония, Грузия, Украйна, Израел и България. Те се състезаваха в направления „Вокал“ и „Танци“. Третото направление във фестивала – „Лирика“, се провежда отделно.

Дните на фестивала преминаха с атрактивна и запомняща се конкурсна програма и галаконцерт. И в двете направления участваха солови изпълнители, дуети и групи, разпределени във възрастови групи.

В направление „Вокал“ участниците изпълняваха по две песни, като първата беше задължително на български език, а втората по избор. Конкурсните изпълнения се проведоха в два поредни дни, а домакин беше столичния Парк Хотел Москва. Международното жури беше в състав Маргарита Хранова – председател в направление вокал; Елена Швилпе – Латвия – композитор и директор на фестивала „Рига Симфони“; Татяна Апанасенко - Украйна, Директор на фестивала "Европа молодая"; Весела Сели Райчинов -  Израел, продуцент, директор на фестивала „Кесем“; Николос Титирашвили -  Грузия ,композитор, директор на вокално – музикална компания „Имеди“; Борислав Мирчев – композитор, текстописец, певец.  Участниците се представиха достойно и затрудниха журито в класирането и определянето на наградите. Освен направлението за поп пеене се проведе отделна конкурсна програма за участниците с народно пеене. Председател на журито за народно пеене беше Георги Петков - композитор, диригент, преподавател по народно пеене в Нов Български университет.

В направление „Танци“ участваха над 350 деца и младежи, които се състезаваха в различни номинации – съвременни танци, модерен балет, класически балет, характерни танци и др. Конкурсната програма се проведе в Дом на културата „Средец“ – гр. София. Журито беше в състав:  Кремена Атанасова – председател на Българска федерация по спортни танцови дисциплини, председател на журито в направление „Танци“, а членове на журито бяха също Петър Батолийски – хореограф; Чавдар Гергов – актьор, председател на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“; Димитър Василев – специалист по културата и международните въпроси.

В конкурса заседаваше и специално Джуниър жури, съставено от предишни победители. В направление „Вокал“ това бяха Даниела Пирянкова – носител на наградата Гран При в направление „Вокал“ – „Кръстопът на музите“ 2015; Етиенита Райчинов – специален гост от Израел – певица. В направление „Танци“ членове на Джуниър жури бяха Василена Шопова – носител на Гран При в направление „Танци“ – „Кръстопът на музите“ 2014, петкратен световен шампион; Виктор Алеков – носител на многобройни български и международни награди, четирикратен световен шампион.

Всички деца и колективи получиха специална грамота за своето достойно представяне, а също така и подаръци от партньорите на конкурса – козметични продукти от фирма „Рефан“, зрънчо „Зайо Байо“ от фирма „Сани Конс“, солети „Хрус Хрус“ от фирма „Млин 97“,  списание „Бърборино“ от Издателска къща „Фют“, списание „Кенгуру“. Организаторите благодарят и на ресторант 6060, които бяха домакини на специална Вечер на международните директори.

След края на конкурсната програма се проведе пресконференция с членовете на международното жури. Организаторите представиха всеки директор, както и фестивалите, които те ръководят. Публиката имаше възможността да научи повече и да зададе своите въпроси.

Проведе се също така и конкурс за избор на „Принц и Принцеса на Фестивала“. В него участваха 40 деца и дефилираха в 2 тура – със спортно-елегантни брандирани тоалети и с официални рокли и костюми. Децата бяха отличени с различни награди и титли, а победители в конкурса и носители на титлата „Гран При“ станаха: „Принцеса на Фестивала“ Гран При – Елизабет Амитис Абдулджалил /България/, „Принц на Фестивала“ Гран При – Рафаел Бахар /Израел/ и Алек Роберт /Македония/.

В програмата беше включена и среща на международните ръководители и участници с Кмета на Столична Община – район Красна Поляна – г-н Иван Чакъров. Срещата се проведе в Американския център към Столична Библиотека. Кметът посрещна участниците, разказа им за нашата столица, поднесе им подаръци. Делегациите също се бяха подготвили и разказаха за своите родни страни, като поднесоха типични сувенири от тях.

Празничният неделен ден започна с Парад на звездите с участието на всички участници в центъра на София. Парадът тръгна от бул. „Витоша“ – пресечката с улица „Солунска“. Той беше воден от балерините на Балет „Ера“ – Пловдив. Началото на Парада беше водено от специален банер с името на Фестивала „Кръстопът на музите“. След него вървяха знамената и табелите на съорганизаторите – НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ и Арт компания „Нови звезди“. След това бяха подредени шестте международни делегации със своите знамена, а зад тях – всички участници, групи и колективи във Фестивала с табели и знамена на градовете и школите си. Парадът се придвижи тържествено до Националния Дворец на Културата. Там децата пуснаха 100 балона в небето в знак на мир и дружба. Беше показан и специален флешмоб, който беше записан за предаване на руската национална телевизия.

Парадът на Звездите достигна и крайната си точка – зала 11 на Националния дворец на културата /кино „Люмиер“/. Там се проведе Гала Концерт и награждаване на Фестивала. Събитието беше открито от директора на Фестивала „Кръстопът на музите“ Томи Йовчев и ръководителите на Арт компания „Нови звезди“ – Георгина Георгиева и Петя Данданова. Партньор на Фестивала за втора поредна година е Столична Община – Район Красна Поляна. Лично кметът Иван Чакъров беше гост на Гала концертът. Той  връчи традиционната вече награда за специален принос към развитието на българската култура и поп музика на неповторимата Маргарита Хранова – председател на журито в направление „Вокал“.  Тя беше изненада и трогната от признанието. След като получи своята грамота и специална статуетка за наградата, ръководителите на Арт компания „Нови звезди“ обявиха още една изненада. В личен разговор с Маргарита Хранова те разбрали, че тя е получавала най-различни награди в своя творчески път – различни места, победи, гран при, и най-вече любовта на публиката. Но никога не е получавала корона. Затова ръководителите на „Нови звезди“ изненадаха цялата зала и най-вече лично Маргарита Хранова, когато  поставиха на главата й прекрасна корона и я обявиха за кралица на българската поп музика.

Така започна емоционалното награждаване на Фестивала. Първо бяха наградени членовете на Международното жури, които получиха грамоти за своята отлична работа и подаръци от партньорите на Фестивала. След това бяха обявени наградите на Съюза на Народните читалища в България и на съорганизаторите от Арт компания „Нови звезди“. Специални покани за своите фестивали обявиха и международните директори – Елена Швилпе за конкурса „Рига Симфони“ в Латвия, Татяна Апанасенко за конкурса „Европа Молодая“ в Украйна, Весела Сели Райчинова за конкурса „Кесем“ в Израел.

В гала концерта участваха изпълненията, отличени като най-атрактивни от журито. Децата пяха, танцуваха и получаваха своите награди, грамоти, медали, купи и аплодисментите на публиката. За наградния фонд съдействие оказа Столична Община – Район Красна Поляна. Най-големите награди във Фестивала бяха безплатен професионален студиен запис, предоставен от „София Сешън Студио“, както и авторска песен от композитора Борислав Мирчев.

Журито присъди награди „Гран При“ във Фестивала и те бяха спечелени от:

-          Виктория Илиева – Пловдив – Гран При в направление „Танци“; 

-          Елизабет Захариева – Плевен – Гран При в направление „Вокал“ /възрастова категория 9-11 г/;

-          Елия Тодорова – Пловдив – Гран При в направление „Вокал“ /възрастова категория 12-14 г/;

-          Нино Муджиришвили – Грузия – Гран При в направление „Вокал“ за 2016 г.

Гала Концертът завърши с общо изпълнение на всички участници на сцената на Фестивала в Националния дворец на културата. Те изпяха заедно с Маргарита Хранова мотото на тазгодишния Фестивал – песента „Оставаме“. Така емоционално и красиво завърши дванадесетото издание на Фестивала.

Организаторите благодарят на участниците, родителите и партньорите на конкурса. Пожелаваме успех на всички деца, които спечелиха правото и отговорността да представят България на международните фестивали в Латвия, Украйна и Израел.

Очакваме Ви догодина на 13тото издание на Фестивала „Кръстопът на музите“!