С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ ЗАВЪРШИ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ“ 2017

 

 

Международният фестивал „Кръстопът на музите“ 2017 се проведе за тринадесета поредна година в края на месец октомври 2017 г. Организатори са НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ – гр. София и Арт компания „Нови звезди“.

Фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата и на Кмета на Столична община – Йоданка Фандъкова. Съдейства и Столична община – район „Красна поляна“. Той се подкрепя от Съюз на народните читалища, Съюз на българските писатели, Съюз на българските композитори, Българско национално радио.

Във Фестивала участваха 460 деца и младежи от 4 държави – Русия, Македония, Италия и България. Те се състезаваха в направления „Вокал“ и „Танци“. Третото направление във фестивала – „Лирика“, се провежда отделно.

Дните на фестивала преминаха с атрактивна и запомняща се конкурсна програма и галаконцерт. И в двете направления участваха солови изпълнители, дуети и групи, разпределени във възрастови групи.

В направление „Вокал“ участниците изпълняваха по две песни, като първата беше задължително на български език, а втората по избор. Конкурсните изпълнения се проведоха в два поредни дни в красивите зали на хотел „Метрополитан“ и на театър „Сълза и смях“. Международното жури беше в състав: направление вокал  Етиен Леви, Мими Иванова, Развигор Попов, Микеле Пома – Италия, Татяна Шнипа – Беларус, Дария Пескова – Русия, Филип Стевановски – Македония и др.  

    Участниците се представиха достойно и затрудниха журито в класирането и определянето на наградите. Освен направлението за поп пеене се проведе отделна конкурсна програма за участниците с народно пеене. Председател на журито за народно пеене беше доц.Георги Петков - композитор, диригент, преподавател по народно пеене в Нов Български университет.

В направление „Танци“ участваха над 200 деца и младежи, които се състезаваха в различни номинации – съвременни танци, модерен балет, класически балет, характерни танци и др. Журито беше в състав:  Маша Илиева – председател на журито  в направление „Танци“, а членове на журито бяха също Петър Батолийски – хореограф; Василена Шопова – петкратен световен шампион; Виктор Алеков – носител на многобройни български и международни награди, четирикратен световен шампион.

В конкурса заседаваше и специално Джуниър жури, съставено от предишни победители. В направление „Вокал“ това бяха Елизабет Захариева – носител на Гран при в Младша категория и Елия Тодорова – Гран при в Старша категория през миналата година. В направление „Танци“ Джуниър жури беше Виктория Илиева – носител на Гран При в направление „Танци“ – „Кръстопът на музите“ 2016.

Всички деца и колективи получиха специална грамота за своето достойно представяне, а също така и подаръци от организаторите на конкурса. 

След края на конкурсната програма се проведе пресконференция с членовете на международното жури. Организаторите представиха всеки директор, както и фестивалите, които те ръководят. Публиката имаше възможността да научи повече и да зададе своите въпроси.

Проведе се също така и конкурс за избор на „Принц и Принцеса на Фестивала“. В него участваха 40 деца и дефилираха в 2 тура – със спортно-елегантни брандирани тоалети и с официални рокли и костюми. Децата бяха отличени с различни награди и титли, а победители в конкурса и носители на титлата „Гран При“ станаха две двойки: Натали Захариева и Даниел Кунов от България, както и Марина Бадева от България и Михаил Ногинский от Русия.

В програмата беше включена и среща на чуждестранните делегации  с Кмета на Столична Община – район „Красна Поляна“ – г-н Иван Чакъров.  Кметът посрещна участниците в кабинета си в Общината, разказа им за нашата столица, поднесе им подаръци. Делегациите също се бяха подготвили и разказаха за своите родни страни, като поднесоха типични сувенири от тях.

Празничният неделен ден започна с Парад на звездите с участието на всички участници в центъра на София. Парадът тръгна от бул. „Витоша“ – пресечката с улица „Солунска“. Той беше воден от Училищен духов оркестър - Брегово. Началото на Парада беше водено от специален банер с името на Фестивала „Кръстопът на музите“. След него вървяха знамената и табелите на съорганизаторите – НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ и Арт компания „Нови звезди“. След това бяха подредени международните делегации със своите знамена, а зад тях – всички участници, групи и колективи във Фестивала с табели и знамена на градовете и школите си.

Парадът се придвижи тържествено до Националния Дворец на Културата към крайната си точка – зала 11 на Националния дворец на културата /кино „Люмиер“/. Там се проведе Гала Концерт и награждаване на Фестивала. Събитието беше открито от директора на Фестивала „Кръстопът на музите“ Томи Йовчев и ръководителите на Арт компания „Нови звезди“ – Георгина Георгиева и Петя Данданова. Партньор на Фестивала за втора поредна година е Столична Община – Район Красна Поляна. Лично кметът Иван Чакъров беше гост на Гала концертът.  

Така започна емоционалното награждаване на Фестивала. Първо бяха наградени членовете на Международното жури, които получиха грамоти за своята отлична работа и подаръци от партньорите на Фестивала. След това бяха обявени наградите на Съюза на Народните читалища в България и на съорганизаторите от Арт компания „Нови звезди“. Бяха раздадени и специални покани за международни фестивали – „Съзвездие от таланти“ в Кишинев, Молдова; „Riga Symphony в Рига, Латвия; и Световния шампионат по изпълнителски изкуства WCOPA в Холивуд, САЩ, на който Арт компания „Нови звезди“ е ексклузивен представител за България.

В гала концерта участваха изпълненията, отличени като най-атрактивни от журито. Децата пяха, танцуваха и получаваха своите награди, грамоти, медали, купи и аплодисментите на публиката.  За наградния фонд съдействие оказа Столична Община – Район Красна Поляна.

Победители във възрастовите групи станаха:

-  В направление „Танци“ – награда за цялостно представяне от името на организаторите  за Милка Георгиева от Пловдив;

-   Софья Полозова - Русия / на снимката отсъства, защото отпътуваха рано за Москва /

-          Денис Боняку - Италия - Трета група

-          Жаклин Таракчи - България – Трета група

-          Виктория Манева - България – Четвърта група

-          Виктория Главчева - България – Четвърта група

-          Давид Миладинов - Македония – Пета група

Журито присъди награди „Гран При“ във Фестивала и те бяха спечелени от:

-          Илария Гравина – Италия – Гран при на фестивала

-          Гая Англани – Италия – Гран при на фестивала

Гала Концертът завърши с общо изпълнение на всички участници на сцената на Фестивала в Националния дворец на културата. Те изпяха заедно песента Show must go on. Така емоционално и красиво завърши тринадесетото издание на Фестивала.

Организаторите благодарят на участниците, родителите и партньорите на конкурса. Пожелаваме успех на всички деца, които спечелиха правото и отговорността да представят България на международните фестивали в Молдова, Латвия и САЩ.

Очакваме Ви догодина на 14тото издание на Фестивала „Кръстопът на музите“!